Grönt Kort-kurs

Vill du börja tävla?

Då behöver du ha Grönt Kort!

ÅRK har som mål att anordna kurser när intresset finns, och när minst tre medlemmar är intresserade. Hör av dig till GK-ansvarig och se om någon kurs redan är planerad, eller sätt upp dig på intresselista för att så snart som möjligt komma igång!

Vi försöker att hålla kurserna över en helg, heldag lördag och söndag, så att det blir en ordentlig intensivkurs som avslutas med det teoretiska slutprovet. Alternativt uppdelat på två helger.

För närvarande finns det ingen GK-ansvarig på klubben till vardags. Kurser anordnas vid större intresse av inhyrd Grönt Kort-utbildad person.

Om kursen:

• Vad gäller?

- För dig upp till 12 år

Innan du fyllt 13 år får du inte gå kursen själv, utan du tävlar då på en vuxens gröna kort (dvs mamma/pappa eller annan som är med på tävlingsplatsen).
Ett tips är att du går med på kursen ändå, så att du vet vad som gäller på tävlingen. Det är målsman eller annan person som får det gröna kortet efter godkänt slutprov och har därmed också ansvar för ryttarens handlingar under tävlingen.

- För dig som fyller 13 år

Även om du gick kursen när du var under 12 år, har du fr.o.m nu möjlighet att få gå kursen själv och ta ditt egna gröna kort.

- För dig mellan 14-18 år

Från det året som du fyller 14 år är det obligatoriskt att gå kursen själv och ta ett eget grönt kort. Du får inte längre tävla på en vuxens kort.

- För dig över 18 år

De personer som är över 18 år behöver inte gå hela kursen, utan kan istället välja att bara gå en halvdag och klara de olika delproven samt slutproven.

Under kursens gång går vi igenom:

• Tävlingsreglementet, TR
  • Bra Horsemanship, Code of Conduct
  • Ridsportsförbundets uppbyggnad
  • Ridsportens ledstjärnor, etiska riktlinjer
  • Tävlingsdatabasen, TDB (registrerar egen inloggning)
  • Hur fungerar en tävling?
  • Licenser, mätintyg, vaccinationer m.m.
  • Att lasta säkert
  • Doping

Det Gröna Kortet delas inte ut som en bricka eller ett kort, utan är elektroniskt kopplat till ditt personnummer och din personliga inloggning på TDB.

I priset ingår alltid boken Grönt Kort.

Uppdaterad: 2014-09-23 00:46
Skribent: Lina Åberg